M1924 FN export

Technische details :

Totale lengte : 514 of 425.5 mm
Lengte lemmet : 384 of 292 mm
Doorsnede loopring : 15 of 15.8 mm

Bedoeld voor gebruik op :

Algemene info :

Door het tekenen van de wapenstilstand op 11 november 1918, verklaarde Duitsland akkoord te gaan met de zeer strenge eisen van de Geallieerden. Enkele van de voorwaarden waren het afstand nemen of vernietigen van nagenoeg alle wapens en het sterk inkrimpen van de staalproductie voor de wapenindustrie.

De Belgische Fabrique National te Herstal en het Tsjechische CSZ konden hiervan profiteren aangezien de tot dan toe zeer sterke concurrentie uit Duitsland door die maatregelen plotseling verdween. Zo komt het dat een fabriek uit het kleine België op enkele uitzonderingen na de Zuid-Amerikaanse legers van geweren en bajonetten voorzag. Dit maakte van de Belgische Mauser M1924 met de M1924 FN export bajonet een zeer succesvol en wijdverspreid wapen.

De uiterlijke verschillen tussen de M1924 FN export bajonet en de Tsjechische VZ23 zijn op het eerste zicht gering door de nagenoeg identiek gevormde handvaten en de vorm van het lemmet. Toch is de M1924 gemakkelijk te onderscheiden aan de hand van de inplanting van het lemmet. Daar waar bij de VZ23 het snijvlak naar boven gericht is, staat het lemmet op de M1924 meer traditioneel naar beneden.

Bekende producenten :

F.N., Fabrique Nationale, Herstal, België

Foto's :

 
 
 
 

 

© www.bajonet.be