Modelo Argentino 1909

Technische details :

Totale lengte : 520 mm
Lengte lemmet : 400 mm
Doorsnede loopring : 18.5 mm

Bedoeld voor gebruik op :

Algemene info :

Qua vorm van het lemmet komt deze Argentijnse M1909 sterk overeen met zijn voorganger, de M1891, al verschillen ze licht van omvang, de M1909 is wat groter. Voor het handvat gebruikte men opnieuw hout dat, in tegenstelling tot het aluminium en koper van de M1891, voldoende voor handen was in Argentinië.

Ook voor de productie van deze bajonet deed men beroep op de expertise en capaciteiten van de Duitse producent Weyersberg, Kirschbaum und Cie. Deze in Solingen gevestigde firma exporteerde naar een groot aantal van de Zuid-Amerikaanse landen en was rond de eeuwwisseling 1 van de grootste fabrikanten van blanke wapens ter wereld. De afgewerkte M1909 bajonetten waren van een goed ontwerp en zeer hoge productiekwaliteit.

Als aanvulling op deze bajonet liet Argentinië ook een aantal zwaardmessen produceren die op dezelfde manier als de M1909 bajonet vormgegeven waren. Ze verschillen onderling door de tegengestelde pareerstangen die het zwaardmes heeft waar de bajonet een enkele pareerstang en een loopring heeft. Ook loopt het lemmet van het M1909 zwaardmes iets breder uit naar de punt toe, ongeveer als de lemmeten van de Duitse S98/05 bajonetten.Zowel de bajonetten als de zwaardmessen waren van een staalschede voorzien.

De exemplaren die geen Argentijns wapenschild hebben zijn bajonetten en messen waarvan dat schild werd weggeslepen bij het verlaten van de Argentijnse arsenalen. Opkopers van de zogenaamde militaire “surplus” kochten grote aantallen van deze bajonetten aan en uit nationale trots verwijderde de Argentijnse overheid vaak de wapenschilden van die wapens.

Bekende producenten :

FMAP, Argentinië (Arsenaal)
W.R. Kirschbaum, Solingen

Foto's :

Detail van het Argentijnse wapenschild en de modelbeschrijving.
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be