M1910 "Ross"

Technische details :

Totale lengte : 371 mm
Lengte lemmet : 254 mm
Doorsnede loopring : 17 mm

Bedoeld voor gebruik op : M1910 „Ross“

Algemene info :

Toen de buitendiameter van de loop van de Canadese Ross vergrootte, diende men de bajonetten ook aan te passen. Tussen de loopomtrek van de M1905 en de M1910 zit er een verschil van 2.4mm. Sommige van de M1905 bajonetten werden aangepast voor gebruik op het nieuwe geweer door de binnenkant van de loopring uit te vijlen. De nieuw geproduceerde M1910 bajonetten hadden standaard een grotere loopring.

Een ander verschil met de M1905, het eerste type Ross bajonet, is zichtbaar aan de punt van het lemmet. De eerste versie was niet scherp genoeg om als steekwapen te dienen dus werd het nieuwe model van een scherpere punt voorzien. De nieuwe vorm van het lemmet was gebaseerd op bijgeslepen versies van de M1905, vandaar de in het oog springende vorm ervan.

Net als veel van de M1905 bajonetten werden vele M1910 na de Eerste Wereldoorlog door de Amerikaanse home guard overgekocht. Andere exemplaren werden omgevormd tot dolk, dit werd zowel officieel door de Canadese overheid als door commerciële firma’s gedaan.

Bekende producenten :

Ross Rifle Co., Quebec

Foto's :

Officiële conversie van een Ross M1910 tot vechtmes. De pommel is zodanig veranderd dat het vergrendelingssysteem niet langer bruikbaar is.

 

 
 
 

 

© www.bajonet.be