Ersatz

Technische details :

Totale lengte : / mm
Lengte lemmet : / mm
Doorsnede loopring : / mm

Bedoeld voor gebruik op : Gewehr 88, Karabiner 88, Gewehr 98, Karabiner 98, buitenlandse geweren, ...


Voorbeeld van een Erzatzbajonet zonder bloedgeul in het lemmet (Carter Nr. 37)

Algemene info :

Dit is geen naam voor 1 bepaald model bajonet maar een algemene term voor bajonetten die meestal zo goedkoop en snel mogelijk gemaakt werden om tekorten op te vullen. Zoals de meeste landen met een groot leger had ook Duitsland problemen om op tijd enorme hoeveelheden wapens en uitrusting te produceren. Landen als Frankrijk en Engeland konden voor grondstoffen nog terugvallen op overzeese import. Duitsland was echter nagenoeg volledig aangewezen op eigen reserves want de toegang tot de wereldzeeën werd afgesneden door de Britse vloot.

Om toch voldoende wapens voor de soldaten te kunnen leveren diende er erg creatief met productieprocessen en grondstoffen omgesprongen te worden. De bajonettypes die daarvoor ontwikkeld of samengesteld worden noemde men eerst “Notbajonette”. Die term was echter te expliciet aangezien de Duitse propagandamachine op elke moment superioriteit uit wou stralen. Daarom gebruikte men al snel “Ersatz-Seitengewehr” wat staat voor “vervangingsbajonet”.

Er zijn drie grote categorieën binnen het thema van Ersatz-bajonetten. De eerste, en meest voorkomende, categorie omvat de toentertijd nieuw geproduceerde bajonetten die zich onderscheiden door de eenvoud van het model en de gebruikte materialen. In de tweede categorie vinden we de verouderde bajonettypen die voorzien werden van een nieuw of aangepast handvat zodat ze op de in gebruik zijnde geweren geplaatst konden worden. Als laatste categorie zijn er nog de in beslag genomen bajonetten van vijandige legers die door middel van aanpassingen of adapters op een ander geweer geplaatst konden worden.

Bekende producenten :

/

Foto's :


Een Ersatz-bajonet met greep uit 2 delen geperst bladstaal die met rivetten aan mekaar vast gemaakt zijn. (Carter Nr. 47)
 
 


Volledig stalen Ersatz. (Carter Nr. 8)

 

 
 

 

© www.bajonet.be