kS98 (kurzes Seitengewehr)

Technische details :

Totale lengte : 386 mm
Lengte lemmet : 253 mm
Doorsnede loopring : / mm

Bedoeld voor gebruik op : Gewehr 98, Karabiner 98

Algemene info :

Het doel van deze bajonet was de machinegeweertroepen te voorzien van een korte, handige bajonet zodat de soldaten niet gehinderd werden. Vanaf 1901 werden de eerste schutters van machinegeweren ermee uitgerust en toen er in het Duitse leger vliegtuigbataljons opgericht werden kregen zijn ook een kS98 als standaardbajonet.

De oorspronkelijke modellen hadden een lederen handvat, hetgeen niet altijd evident was bij reparaties. Vele van deze bajonetten werden namelijk gebruikt door troepen in de Duitse kolonies. De tot 1912/1913 geproduceerde exemplaren hadden ofwel lederen of een kunststof op basis van papier (Volkanfiber). Vanaf 1913 werden de lederen handgrepen vervangen door houten grepen wanneer de bajonet gerepareerd of gecontroleerd diende te worden.

De kS98 werd op dezelfde manier als ander Duitse bajonetten gestempeld; een fabrieksstempel op de ricasso, eventueel een troepenstempel op de pareerstang en een afnamestempel op de rug van het lemmet. Door die afnamestempel, een gekroond cijfer, kunnen we de officiële bajonetten van de privé-exemplaren onderscheiden.

Soldaten kochten vaak een mes of bajonet die ze buiten hun diensttijd droegen en vaak ging het daarbij om modellen die op de kS98 gebaseerd waren. Daarom vinden we vandaag de dag vele varianten op deze bajonet, meestal daterend uit de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die stukken hebben meestal een kunststof handvat en kunnen voorzien zijn van zaagrug en gravures. Hoewel deze privé-stukken niet militair van oorsprong zijn kunnen ze hoge prijzen opbrengen.

Bekende producenten :

Alexander Coppel & Cie., Solingen
C. G.Haenel, Suhl
E. & F. Hörster, Solingen
E. Knecht & Cie., Solingen
Erfurt, Kgl. Gewehr – und Munitionsfabrik, Erfurt
V. C. Schilling & Cie., Suhl
Weyersberg, Kirschbaum u. Cie., (WK & C), Solingen

Foto's :

 
 
 
 

 

© www.bajonet.be