Seitengewehr 14

Technische details :

Totale lengte : 440 mm
Lengte lemmet : 308 (250 voor Bayard) mm
Doorsnede loopring : / mm

Bedoeld voor gebruik op : Gewehr 98, Karabiner 98

Algemene info :

Aanvankelijk was de S14 niet bedoeld voor gebruik in het Duitse leger. In Duitsland, met zijn sterk ontwikkelde industrie en grote wapenfabrieken, werden vele wapens voor de export geproduceerd. Vooral Zuid-Amerikaanse landen waren belangrijke afnemers van Duits wapentuig. In 1914 bleek dat de Duitse bajonetreserves niet zouden volstaan om het leger uit te rusten en werd duidelijk dat er nooit genoeg nieuwe bajonetten geproduceerd zouden kunnen worden.

Door die enorme nood aan bajonetten werden de contracten tussen de wapenfabrikanten en vreemde naties opgezegd. De bestaande stock werd aan het Duitse leger afgeleverd en de bestaande productielijnen gingen verder met het maken van S14-bajonetten.

De 2 Belgische fabrikanten die deze bajonet geproduceerd hebben, Pieper en Bayard, waren beiden in Herstal gevestigd. Toen het Duitse leger in 1914 de Belgische grens overschreed was Luik de eerste grote stad die het op zijn weg tegenkwam. Ondanks hevig verzet kon het Belgische leger slechts enkele dagen stand houden. Na Luik trokken de Duitse troepen verder richting Antwerpen en Bergen (Mons). Luik, en het nabije Herstal, waren dus al van in het prille begin van de oorlog bezet gebied en al snel maakte Duitsland gebruik van de, in het Luikse sterk aanwezige, Belgische wapenfabrieken.

Er waren strikte productievoorschriften maar, aangezien de S14 een soort noodbajonet was, gebeurde de productie in zeven haasten. Daardoor komt het dat er versies zijn met geschroefde of geniete grepen, met of zonder vuurbeschermer en lemmeten met of zonder zaagrug. De door het Belgische Bayard gemaakte exemplaren wijken het sterkst af van de door andere fabrieken gemaakte modellen. Bayard gebruikte namelijk zijn productielijnen die voordien voor de korte Belgische M1889 dienden waardoor de lemmeten van de daar gemaakte S14-bajonetten meer lijken op die van de M1889.

Bekende producenten :

Anciens Etablissements Pieper, Herstal
Bayard, Liège – Herstal
H. Mundlos & Co., Magdeburg
Samson – Werke, Suhl
V. C. Schilling & Cie., Suhl

Foto's :

Detail van de "bayard" stempel.
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be