Seitengewehr 1871

Technische details :

Totale lengte : 598 mm
Lengte lemmet : 470 mm
Doorsnede loopring : 17.3 mm

Bedoeld voor gebruik op : Gewehr 71, Gewehr 71/84, Gewehr 88

Algemene info :

De Eerste Wereldoorlog, een periode van massageproductie en uniformiteit, ging vooraf door een tijdperk van pracht en praal. Militairen werden uitgerust met kleurrijke uniformen (zoals het blauwrode waarmee het Franse leger de Grote Oorlog introk), blinkende uitrustingen (waaronder de beroemde Duitste “Pickelhaube” of “Pinhelm”) en schitterende wapenuitrustingen.

De S1871 heeft een eenzijdig gegroefd koperen handvat en tegengestelde pareerstangen waarvan de bovenste de loopring bevat. In het handvat zit een vergrendelingssysteem met bladveer verwerkt. Bij de opvolgers van de S71, zoals de S71/84, zou dat systeem vervangen worden door een interne veer met drukknop.

De versie met zaagrug waren bedoeld gewone soldaten van speciale eenheden. In de praktijk werden die versies echter vaak toegekend aan hoger geplaatsten die graag pronkten met een zeldzamer wapen (slechts 6% van de geproduceerde bajonetten werd voorzien van een zaagtand).

In de Eerste Wereldoorlog probeerde men in de loopgraven zo weinig mogelijk op te vallen. Toch werden, door de massale nood aan wapens, verouderde wapens als deze uit de arsenalen gehaald.

Bij dit type bajonet dient erop gelet te worden dat er een vergrendelsysteem is om de bajonet op het geweer te plaatsen. Er zijn namelijk heel wat parade- en burgeruitvoeringen die niet op het geweer vastgemaakt kunnen worden. De waarde van die burgerversies is vaak vergelijkbaar met de “echte” S1871 (soms zelfs hoger, zeker bij geëtste lemmeten) maar het zijn strikt gezien geen bajonetten.

Bekende producenten :

A. u. A. Schnitzler, Solingen
Alexander Coppel & Cie., Solingen
Amberg, Kgl. Bayer. Gewehr – und Munitionsfabrik, Amberg
Carl Kaiser & Cie., Solingen
Clemen & Jung, Solingen
Coulaux & Co., Klingenthal
E. & F. Hörster, Solingen
E. & H. Neuhaus, Solingen
Erfurt, Kgl. Gewehr – und Munitionsfabrik, Erfurt
Ernst Wilhelm & Cie., Suhl
Gebr. Simson, Suhl
Gebr. Weyersberg u. Cie., Solingen
J. H. Bleckmann u. Cie., Solingen
P. D. Lüneschloß & Cie., Solingen
Simson & Cie., Suhl
V. C. Schilling & Cie., Suhl
W. R. Kirschbaum & Co., Solingen
Weyersberg, Kirschbaum u. Cie., (WK & C), Solingen
Wilhelm Clauberg, Solingen

Foto's :

Typisch zijn het koperen handvat, de bladveer en de naar weerszijden gebogen pareerstang.
 
De troepenstempel "51.R.R.6.130" duidt op het gebruik door de reserve-eenheid van het 4de Niederschlesische Infanterie-regiment nr. 51 uit Breslau.   Aan de rechterzijde is het handvat gegroefd en zien we ook duidelijk de bladveer van het vergrendelingsmechanisme. Opvallend aand de S1871 is het ontbreken van die groeven aan de linkerzijde.
 
 

 

© www.bajonet.be