Seitengewehr 71/84

Technische details :

Totale lengte : 384 mm
Lengte lemmet : 250.8 mm
Doorsnede loopring : 17 mm

Bedoeld voor gebruik op : Gewehr 71, Gewehr 71/84, Gewehr 88

Algemene info :

Bij moderne geweren ligt de lader meestal dichtbij het midden van het wapen. Daardoor verandert er weinig aan de balans van het geweer wanneer het magazijn vol of leeg is. Bij het Gewehr 71/84 liggen de reservepatronen echter opgeslagen in een buismagazijn die parallel onder de loop ligt. Daardoor lag de balans bij een geladen wapen aan de voorkant van het wapen om per afgeschoten kogel naar het midden te verschuiven. Het effect van die vooruit gelegen balans werd nog eens versterkt wanneer men een lange en zware bajonet op het geweer plaatste. De S71 was met zijn lang lemmet en zwaar koperen handvat dus ongeschikt voor het Gewehr 71/84.

Duitse legerleiding voerde daarop de S71/84 in en zette daarmee, zonder het echt te beseffen, een enorme stap vooruit. Tot dan toe droegen de Duitse soldaten lange, zware en dus onhandige bajonetten. Van de S71/84 bestaan er varianten met een korte, hoekigere varianten met een langere, ronder uitlopende bloedgeul. Bei vroege exemplaren werd de drukknop nog met een bladveer vastgehouden. In Beieren had men ook een versie met zaagrug.

Helaas voor die soldaten was de opvolger van de S71/84 de lange S98 en het zou nog tot kort voor de Eerste Wereldoorlog duren eer er weer eenheden op grote schaal met een mesbajonet uitgerust werden (S84/98 a.A., KS98 en S14).

Let goed op dat het gaat om een Duits exemplaar van deze bajonet. Er zijn bijna identieke bajonetten voor onder andere Oostenrijks-Hongaarse, Spaanse en Argentijnse geweren. Zoals meestal met Duitse bajonetten onderscheiden ze zich door de afname- en controlestempels op de rug van het lemmet. Typisch aan deze mesbajonet is de "Humpelback", de 2 kuiltjes in de rug van het handvat. De vorm van de pommel is een tussenstap van de S71 naar die van de S98.

Bekende producenten :

A. u. A. Schnitzler, Solingen
Alexander Coppel & Cie., Solingen
C. G.Haenel, Suhl
E. & F. Hörster, Solingen
Erfurt, Kgl. Gewehr – und Munitionsfabrik, Erfurt
Österreichische Waffenfabriks – Gesellschaft (OEWG), Steyr
P. D. Lüneschloß & Cie., Solingen
Rheinische Metallwaren – und Maschinenfabrik, Sömmerda
Simson & Cie., Suhl
V. C. Schilling & Cie., Suhl
Weyersberg, Kirschbaum u. Cie., (WK & C), Solingen

Foto's :

 
 
 
 

 

© www.bajonet.be