Seitengewehr 98

Technische details :

Totale lengte : 654 mm
Lengte lemmet : 521 mm
Doorsnede loopring : / mm

Bedoeld voor gebruik op : Gewehr 98

Algemene info :

Toen het Franse leger in 1886 met het rookloze Lebel-geweer op de proppen kwam, zocht men ook in Duitsland haastig naar een alternatief voor het zwart kruit. Terwijl Franse soldaten ongemerkt vanuit een hinderlaag zouden kunnen schieten, zouden de Duitse soldaten met hun Gewehr 71/84 hun posities verraden door een steekvlam en rookwolk bij elk schot.

In 1888 had zette het Duitse leger een stap vooruit met de invoering van het Gewehr 88. Met dit geweer maakte men niet enkel de overstap naar rookloos poeder maar ook naar een centraal gelegen magazijn. De daardoor verbeterde balans maakte het mogelijk om terug te grijpen naar een lange bajonet.

Ondanks het beperkte nut en de onhandigheid van een lange bajonet vond de Duitse legerleiding het nodig dat hun soldaten over een lemmet van meer dan 52 centimeter beschikten. De enige reden daarvoor was de lengte van de Franse Lebel en de daarop te plaatsen naaldbajonet M1886.

Er zijn 2 stijlen van S98-bajonetten, de “alter Art” (oude stijl) en “neuer Art” (nieuwe stijl). Het verschil zit in het houten gedeelte van het handvat. De “alter Art”, verkort a.A., heeft een greep die uit 1 stuk hout vervaardigd is. De greep uit 1 stuk was echter duur en brak gemakkelijk. Daarom stapte men over naar een handvat met een greep uit 2 delen. Wanneer men het heeft over dit nieuwe model spreekt men over het Seitengewehr 1898 neuer Art. Zowel de oude als de nieuwe versies waren voorzien van een lederen schede. Er zijn ook enkele, zeldzamere, blikken schedes voor de S98.

Zowel van de “alter-“ als de “neuer Art” bestaan er modellen met een zaagtand. Hierbij voegt men aan de naam gewoon een “S” van “Sägerücken” (zaagrug) toe. Het lemmet van de S98 a.A.S. en S98 n.A.S. verschillen van de exemplaren zonder zaagtand door de bloedgeul die slechts tot halverwege loopt.

Door het grote aantal S98-bajonetten die in de loop der jaren gebroken zijn, bevinden zich nu exemplaren in alle mogelijke lengtes op de verzamelaarsmarkt. De lengte van het lemmet hoort 523mm te zijn, indien het daar sterk van afwijkt, gaat het waarschijnlijk over zo een afgebroken en bijgeslepen S98.
Aangezien men niet op elk moment over een meter kan beschikken, valt een verkort exemplaar meestal te herkennen aan de punt van de bajonet. De originele punt hoort breder te worden naar het uiteinde toe.

Bekende producenten :

Alexander Coppel & Cie., Solingen
C. G.Haenel, Suhl
Carl Eickhorn & Co., Solingen
Clemen & Jung, Solingen
E. & F. Hörster, Solingen
Erfurt, Kgl. Gewehr – und Munitionsfabrik, Erfurt
P. D. Lüneschloß & Cie., Solingen
Rheinische Metallwaren – und Maschinenfabrik, Sömmerda
Simson & Cie., Suhl
V. C. Schilling & Cie., Suhl
Weyersberg, Kirschbaum u. Cie., (WK & C), Solingen

Foto's :

Een verkorte versie van de S98. De reden voor het inkorten is waarschijnlijk een afgebroken punt die herslepen werd. Het lange, smalle lemmet was zeer breekbaar.
 
Op deze onderaanzichten van het handvat herkennen we duidelijk de alter Art met het handvat uit 1 stuk hout en de neuer Art met 2 aparte delen.  
 
 

 

© www.bajonet.be