Seitengewehr 98/02

Technische details :

Totale lengte : 560 mm
Lengte lemmet : 427 mm
Doorsnede loopring : / mm

Bedoeld voor gebruik op : Gewehr 98

Algemene info :

In 1902 rustte men pionier-, spoorweg- en telegraaftroepen uit met dit werktuig met lederen schede. Bij wijze van test kregen ook enkele infanterie-afdelingen deze bajonet en daaruit bleek dat ze te zwaar was om echt handig te zijn. De lessen die de Duitsers hieruit trokken, leidden tot de ontwikkeling van de S98/05 voor de infanterie en de S98/05 S(“S” voor “Sägerücken” of zaagtand) voor speciale eenheden.

Deze bajonet is geen experimentele bajonet, daarvoor zijn er teveel exemplaren gemaakt, maar toch zijn er slechts 3 fabrikanten die de S98/02 geproduceerd hebben, elk in erg beperkte aantallen. C. G.Haenel (Suhl), Erfurt, Kgl. Gewehr – und Munitionsfabrik (Erfurt) en V. C. Schilling & Cie. (Suhl).

Het verschil tussen de S98/02 met de S98/05 is duidelijk zichtbaar aan de vorm van het lemmet. Het lemmet van de S98/02 is wat langer maar vooral breder aan de basis. Daar waar de S98/05 versmalt naar het handvat toe is dat van de S98/02 over de gehele lengte even breed. Van de S98/02 zijn er maar heel weinig van de lederen schedes bewaard gebleven. Wanneer u zich een exemplaar zonder schede aanschaft zal het nagenoeg onmogelijk zijn om er achteraf 1 op de kop te kunnen tikken. Een schede van een S98/05 biedt geen oplossing aangezien die zowel te smal als te kort is.

Bekende producenten :

C. G.Haenel, Suhl
Erfurt, Kgl. Gewehr – und Munitionsfabrik, Erfurt
V. C. Schilling & Cie., Suhl

Foto's :

Dit detailbeeld laat de "oortjes" zien waar bij vele bajonetten een loopring is.
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be