FN FAL

Technische details :

Totale lengte : 320 mm
Lengte lemmet : 201 mm
Doorsnede loopring : 15 mm

Bedoeld voor gebruik op : FN FAL

Algemene info :

Deze bajonet is bedoeld voor gebruik op het beste militaire geweer aller tijden, de FN FAL. Sinds zijn uitvinding in 1951 door Dieudonné Saive groeide de status van de FAL tot "the right arm of the free world", het wapen waarmee de Westerse landen het opnamen tegen het communisme en dictaturen.

Het succes van de FAL is gebaseerd op verschillende troeven; een krachtige patroon (7.62 Nato), een relatief lichte terugslag, hoge precisie en een uiterst betrouwbare mechaniek. Schattingen gaan ervan uit dat de productie-cijfers van de FAL, in al zijn varianten, het miljoen stuks ruimschoots overschrijden.

Aangezien de van oorsprong Belgische FAL (Fusil Automatique Léger) het meest verspreide geweer ooit is, bestaan er ook heel wat varianten op zowel het geweer als de bijhorende bajonet. De lijst van andere landen die de FAL (vaak met een andere naam) in dienst namen is bijna oneindig; Argentinië, Australië (L1A1), Brazilië, Canada (C1A1), Duitsland (G1), Ierland, India (1A SLR), Israel (Romat), Nederland, Oostenrijk (Stg. 58), Portugal, Veneuzela, Verenigd Koninkrijk (L1A1), Zuid-Afrika, ...

Typisch aan de bajonet zijn de uitsteeksels op de loopring. Het doel hiervan is het onderdrukken van de mondingsvlam. Er bestaan zowel varianten met een houten, plastieken of metalen handvat. De schede is uit kunststof gemaakt.

Bekende producenten :

F.N., Fabrique Nationale , Herstal, België

Foto's :Qua vorm is deze bajonet hetzelfde als de voorgaande maar verschilt qua lemmet (zelfde vorm maar volledig gefosfateerd) en handvat (zwart metaal in plaats van hout).

Nog een exemplaar van de FN FAL bajonet maar ditmaal met kunststof handgreep.
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be