FN FAL hulsbajonet

Technische details :

Totale lengte : 292 mm
Lengte lemmet : 162 mm
Doorsnede loopring : 22.3 mm

Bedoeld voor gebruik op :


De variant, een hulsbajonet, die door o.a. Ierland, Nederland en Zuid-Afrika in gebruik werd genomen.

Algemene info :

Deze bajonet is bedoeld voor gebruik op het beste militaire geweer aller tijden, de FN FAL. Sinds zijn uitvinding in 1951 door Dieudonné Saive groeide de status van de FAL tot "the right arm of the free world", het wapen waarmee de Westerse landen het opnamen tegen het communisme en dictaturen.

Het succes van de FAL is gebaseerd op verschillende troeven; een krachtige patroon (7.62 Nato), een relatief lichte terugslag, hoge precisie en een uiterst betrouwbare mechaniek. Schattingen gaan ervan uit dat de productie-cijfers van de FAL, in al zijn varianten, het miljoen stuks ruimschoots overschrijden.

Aangezien de van oorsprong Belgische FAL (Fusil Automatique Léger) het meest verspreide geweer ooit is, bestaan er ook heel wat varianten op zowel het geweer als de bijhorende bajonet. De lijst van andere landen die de FAL (vaak met een andere naam) in dienst namen is bijna oneindig; Argentinië, Australië (L1A1), Brazilië, Canada (C1A1), Duitsland (G1), Ierland, India (1A SLR), Israel (Romat), Nederland, Oostenrijk (Stg. 58), Portugal, Veneuzela, Verenigd Koninkrijk (L1A1), Zuid-Afrika, ...

Bekende producenten :

F.N., Fabrique Nationale , Herstal, België

Foto's :

 
 
 
 

 

© www.bajonet.be