Mle. 1866 "Chassepot"

Technische details :

Totale lengte : 694 mm
Lengte lemmet : 571 mm
Doorsnede loopring : 22.3 mm

Bedoeld voor gebruik op : Mle. 1866 "Chassepot"

Algemene info :

Deze bajonet is de meest gekopieerde van alle zwaardbajonetten. Typisch zijn het koperen handvat met de 15 groeven en het yataganvormige lemmet.

De schroef boven de loopring moest de speling tussen de loop van het geweer en de bajonet te beperken. In de jaren ’60 van de 19 e eeuw was het nog onmogelijk om perfect gelijke wapens op industriële schaal te vervaardigen. Door die schroef kon voorkomen worden dat de bajonet rammelde of te strak om de loop zat.

De stempelingen van de verschillende fabrieken variëren naargelang de periode waarin de bajonetten gemaakt werden. Er was de periode van het “Second Empire” (1852-1870) onder Napoleon III en de “Troisième République” (november 1870-1940) met Louis Adolphe Thiers als eerste president. Zo komt het dat de “Manufactures Impériales” hernoemd werden tot “Manufactures Nationales” en vanaf 1871 simpelweg “Manufactures”.

Het systeem van de bladveer als vergrendeling is kwetsbaar en net als bij de S1871 moet er goed op gelet worden dat ze niet vastgeroest is. Het is heel onaangenaam om na de euforie van de aankoop van een nieuwe bajonet te moeten vaststellen dat de drukknop niet meer te bewegen valt (ik spreek spijtig genoeg uit ervaring).

Bekende producenten :

Manufacture Impériale de Chatelleraut
Manufacture Impériale de St.-Etienne
Manufacture Impériale de Tulle
Manufacture Impériale de Mutzig (tot april 1870)
Cahen, Lyon
Stehelin & Cie, Bitschwiller, Than (onderaannemer van Cahen, Lyon)
Y.Funcke & CieHerdecke, Solingen (onderaannemer van Cahen, Lyon)
Charles Reeves

Foto's :

Op dit detailbeeld van de rechterzijde ziet u de verstelbare
loopring en de bladveer voor het vergrendelingsmechanisme.
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be