Mle. 1874 "Gras"

Technische details :

Totale lengte : 642 mm
Lengte lemmet : 522 mm
Doorsnede loopring : 17.6 mm

Bedoeld voor gebruik op : Mle. 1874 "Gras"

Algemene info :

Omdat ook het Franse leger een onbevredigbare behoefte aan grondstoffen en materialen nodig had, dienden ook zij wapens uit hun reserves onder hun soldaten te verdelen. Omdat niet alle soldaten uitgerust konden worden met de M1886 Lebel en M1892 Berthier dienden ook de M1866 Chassepot, de M1874 Gras en anderen uit de opslagplaatsen gehaald te worden. Deze bajonet heeft een driekantig lemmet met een platte rug en handvat dat veel tijd en materiaal kostte om te produceren. Geplaatst op het lange M1874 geweer was deze bajonet erg onhandig in de loopgraven.

Een ander voorbeeld van een verouderd type bajonet dat de Fransen uit hun arsenalen haalden voor gebruik in de Eerste Wereldoorlog is de M1866 "Chassepot".

Bovenaan het lemmet staat vaak de fabriek en datum van fabricatie. Kleine stempels op de pareerstang en begin van het lemmet kunnen wijzen op gebruik door speciale, zeldzamere eenheden zoals de marine (anker) en koloniale troepen. Sommige handelaars/verzamelaars proberen een lemmet dat in slechte staat is te “restaureren” door het te polijsten. Hierdoor worden de aanwezige gravures, en zeker die met de fabrikant bovenop het lemmet, minder diep wat de waarde van een stuk doet dalen.

Ook het Griekse leger wenste zich met M1874 Gras geweren en bajonetten uit te rusten en ze contacteerden hiervoor de Franse overheid. Die was echter te druk bezig om het eigen leger opnieuw uit te rusten na de nederlaag tegen Duitsland na de Frans-Duitse oorlog (1870-71). Daarom plaatste Griekenland een bestelling voor de M1874 met bijbehorende bajonetten bij het Oostenrijks-Hongaarse Steyr. De Griekse versie verschilt van de Franse aan de loopring en de pommel.

Bekende producenten :

Manufacture Impériale de Chatelleraut
Manufacture Impériale de St.-Etienne
Manufacture Impériale de Tulle
Usine de Steyr
Paris Oudry
L. Deny

Foto's :

 
Detailbeeld dat de verstelbare loopring toont. Ook de bladveer is duidelijk zichtbaar.   Op dit detailbeeld van een Griekse M1874 is duidelijk te zien dat de loopring veel smaller is. Ook de koperen pommel heeft een smaller profiel dan de Franse versie.
 
 

 

© www.bajonet.be