Mle. 1892 "Berthier"

Technische details :

Totale lengte : 514 mm
Lengte lemmet : 392 mm
Doorsnede loopring : 13 mm

Bedoeld voor gebruik op : Mle. 1892 "Berthier" geweer en karabijn

Algemene info :

In 1892 werd de Berthier-karabijn voor de Franse artillerie ingevoerd. Samen met deze karabijn kwam een nieuw type bajonet, de Mle. 1892 Type 1 met een gekrulde pareerstang en een bakeliet handvat. Deze grondstof, 1 van de eerste soorten plastic in de geschiedenis, was erg modern in die tijd en veel duurder dan het gebruikelijke hout.

In 1912 werd er enkele aanpassingen doorgevoerd en de nieuwe versie werd “sabre–baïonnette modèle 1892 du deuxième type” genoemd. Het meest zichtbare verschil met het eerste type situeert zich aan de loopring. Bij het eerste type schoof de loopring slechts enkele millimeters over de korn van het geweer waardoor de bajonet vaak rammelde. Bij het tweede type werd de loopring enkele millimeters verlengd wat de stabiliteit ten goede kwam en de stevigheid van de loopring verbeterde.

Een volgende aanpassing was het vervangen van de bakelieten handvaten door houten exemplaren. Alle vanaf 1917 nieuw geproduceerde Mle. 1892 bajonetten werden dus niet langer met bakeliet handvat uitgerust. Ook bij de bajonetten die vanaf 1917 binnenkwamen voor reparatie werden de handvaten vervangen door houten versies.

Vandaag de dag bestaan er ook modellen met een verkorte pareerstang. Het gaat hierbij meestal om een officiële aanpassing die in september 1918 ingevoerd werd voor de cavalerie. Het eerste derde van de pareerstang werd afgeslepen, tot net aan het serienummer. Zo bleef er nog een ligt naar voren gebogen staafje over. Er zijn geen documenten bekend die erop wijzen dat er modellen met korte pareerstang nieuw geproduceerd werden.

Hoewel het bakelieten handvat toentertijd makkelijker te onderhouden was als hout, heeft de tand des tijds er een goede greep op gehad. Het is niet evident om een model met intact bakeliet handvat te vinden, nagenoeg allemaal zijn ze door krimping gebarsten ter hoogte van de nieten.

Niet alle varianten met houten handvat zijn origineel. Omdat er in de loop der tijd zoveel bakelieten handvaten kapot gingen, vervingen vele verzamelaars ze door zelfgemaakte houten exemplaren. Meestal zijn die herkenbaar aan de schroeven die het handvat dienden vast te houden. Bij originele houten exemplaren werden er pennen gebruikt, nooit schroeven.

Bekende producenten :

Manufacture Impériale de Chatelleraut
Manufacture Impériale de St.-Etienne
Manufacture Impériale de Tulle

Foto's :

Mle. 1892 van het 2de type met afgeslepen pareerstang en houten handvat.

1ste type, dus met smalle loopring, originele bakeliet handvaten en niet bijgeslepen pareerstang.
 
No een eerste type maar ditmaal met afgeslepen pareerstang en houten handvat.

Deze Mle. 1892 van het 2de type heeft de langere loopring maar is voor de rest identiek aan het model erboven.
  Nog een 2de type, dus met langere loopring, maar met bijgeslepen pareerstang en houten handvat.
 
 

 

© www.bajonet.be