Mle. 1914 Remington

Technische details :

Totale lengte : 520 mm
Lengte lemmet : 405 mm
Doorsnede loopring : 15 mm

Bedoeld voor gebruik op : Mle. 1914 "Remington"

Algemene info :

Als militaire grootmacht had Frankrijk miljoenen soldaten te bewapenen. Voor de productie van geweren en bajonetten stonden vooral de 3 Franse wapenfabrieken van St Etienne, Châteleraut en Tulle in. Die fabrieken hadden vanaf 1914 hun handen vol met de productie van de Mle. 1886 Lebel en M1892 Berthier geweren.

Om zoveel mogelijk repeteergeweren voor de fronttroepen vrij te kunnen maken, zocht de Franse overheid naar een enkelschots geweer voor de bewapening van de soldaten die ver achter de linies zaten. De Franse wapenfabrieken konden geen extra productie meer aan zodat een oplossing gezocht werd bij het Amerikaanse Remington. Die konden namelijk binnen een heel korte termijn 50 000 “Rolling Block” geweren met bijhorende bajonet leveren. Remington voorzag daarvoor al zowat de helft van de Zuid-Amerikaanse landen van wapens en het nieuwe geweer en bajonet voor het Franse leger kwam rechtstreeks uit hun catalogus.

Die bajonet kreeg in Frankrijk de officiële benaming “Sabre-baïonnette modèle 1914” en verschilt niet van de varianten die Remington voordien voor Zuid-Amerikaanse landen maakte. De Franse controlestempels die op eerdere Franse bajonetten gestempeld werden komen niet voor op de Mle. 1914. “REMINGTON ARMS-UNION METALLIC CTG. CO. REM. WORKS. ILLION.N.Y. U.S.A.” en een serienummer vanaf “J50000” zijn de enige stempels die erop terug te vinden zijn. Gelijksoortige bajonetten met andere bestempeling waren dus hoogstwaarschijnlijk bedoeld voor andere landen.

Bekende producenten :

Remington Arms, Illion N.Y., Verenigde Staten

Foto's :

Detailbeeld van de Remington stempel in het lemmet.
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be