P1887 "Martini-Henry"

Technische details :

Totale lengte : 601 mm
Lengte lemmet : 466 mm
Doorsnede loopring : 18 mm

Bedoeld voor gebruik op : Martini-Henry

Algemene info :

De P1887 bajonet werd ontwikkeld voor gebruik op het Martini-Henry MKIV (lees als “Mark 4”) geweer. De Martini-Henry was onder meer het standaard wapen tijdens de Zulu-oorlog en bleef in gebruik tijdens de Tweede Boerenoorlog en zelfs nog tijdens de Eerste Wereldoorlog (zij het als reserve-wapen bij troepen achter de linies of koloniale troepen).

Er bestaan 3 varianten van de P1887 bajonet. De eerste, ook wel MKI genoemd, beschikte over een bladveer voor het bevestigen aan het geweer. De MKII was qua lemmet identiek aan het eerste model maar had een vergrendelknop in de pommel in plaats van de bladveer. De MKIII had op zijn beurt hetzelfde vergrendelingssysteem als de MKII had een zwaarder lemmet dat niet voorzien was van een bloedgeul.

Tot ongeveer 2004 waren deze geweren en bijbehorende bajonetten erg zeldzaam. In dat jaar importeerden de Amerikaanse firma’s IMA (International Military Antiques) en Atlanta Cutlery een gigantische voorraad vanuit Nepal. In totaal brachten ze 431 ton wapens mee vanuit een oud paleis in de Nepalese stad Kathmandu .

Bekende producenten :

 

Foto's :

 
 
 
 

 

© www.bajonet.be