M1891 "Mannlicher-Carcano"

Technische details :

Totale lengte : 414 mm
Lengte lemmet : 302 mm
Doorsnede loopring : 12.5 mm

Bedoeld voor gebruik op : M1891 "Mannlicher-Carcano"

Algemene info :

Aangezien deze bajonet door zijn vorm erg op een zwaard gelijkt wordt ze als een zwaardbajonet bestempeld. De afmetingen doen echter veel minder aan een zwaard denken, het is een erg lichte bajonet met een zeer dun lemmet. Deze bajonet was de standaardbajonet van het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, een oorlog die de Italianen begonnen aan de zijde van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije maar in 1915 stapten ze over naar de Geallieerde zijde.

Er zijn weinig varianten van de M1891, al zijn er 3 verschillende soorten officiële schedes. Het eerste, en meest voorkomende, model is een zwart lederen schede met koperen beslagen. Dit werd gevolgd door een zwart lederen schede waarbij de koperen onderdelen vervangen werden door stalen delen. Als laatste model, toen het leder schaars werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, maakte men gegroefde, volledig stalen schedes.

Bij normale soldaten werd de schede door middel van een bajonethouder aan de riem van de soldaat vastgemaakt. Voor speciale troepen werd er ook een lederen houder ontwikkeld waarin de bajonet en een machete gestoken dienden te worden. Deze bajonethouder is een zeldzaam object.

Bekende producenten :

Fabbrica Nazionale d’Armi, Brescia
FAT, Fabbrica dell’Armi Terni, Terni
G.Gnutti
Luigi Franchi Spa
Rocca
Torino
Torre Annunziata

Foto's :

Detail van de rechterzijde van de handgreep.
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be