Type 30 "Arisaka" (M1897)

Technische details :

Totale lengte : 492 mm
Lengte lemmet : 381 mm
Doorsnede loopring : 14.73 mm

Bedoeld voor gebruik op : Typ 30 "Arisaka"

Algemene info :

Tot midden 19e eeuw leefde Japan afgesloten van de Westerse wereld, hetgeen duidelijk blijkt uit de manier van strijd voeren en bewapening uit die tijd. Na 1853, toen er voor het eerst een Westerse handelsafvaardiging toegelaten werd, begon Japan met de vernieuwing van zijn legermaterieel.

In 1897 voerde het Japanse keizerlijke leger voor het eerst op grote schaal een officiëel dienstwapen in, het Type 30-geweer en de bijhordende T30 bajonet, een uitvinding van de kolonel Nariaka Arisaka. Het cijfer 30 verwijst naar het jaar 1897 in de Japanse jaartelling, het dertigste jaar onder regering van keizer Mejing.

Aangezien dit type bajonet op nagenoeg alle Japanse geweren tot na de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd, dus bijna 50 jaar later, bestaan er vele varianten. De eerste exemplaren hadden nog een lemmet met bloedgeul, een naar voren gekromde pareerstang, houten handvaten en een afgeronde stalen pommel. Het Britse leger gebruikte deze variant als basis bij het ontwerpen van hun P1907 met pareerstang.

De Japanse reserve aan grondstoffen was en is echter zeer beperkt en de grote nood aan hout en metalen tijdens de Tweede Wereldoorlog was nefast voor de industrie. Zo komt het dat de Type 30 bajonet steeds eenvoudiger en ruwer geproduceerd werd. Van het eerste, kwalitatief hoogstaande, model evolueerde men naar een langwerpig stuk staal met houten handvat zonder pommel. Naargelang de oorlog vorderde maakte men de schedes niet langer van staal maar kwamen er exemplaren in hout, bamboe en uiteindelijk zelfs gegoten rubber.

Aan verzamelaars biedt de T30 bajonet een zeer interessant interessegebied door de tientallen varianten qua model en gebruikte materialen, de vele producenten en de talloze onderaannemers die elk op hun eigen manier de bajonetten produceerden en afwerkten. Men dient er wel op te letten dat men geen nagenoeg waardeloze Chinese kopie koopt. Die zijn meestal herkenbaar aan het hout (vaak van zeer licht getint rubberhout) en de pareerstang (die te sterk naar boven krult). Soms passen die Chinese kopies niet eens op het Arisaka geweer.

Bekende producenten :

Howa Jyuko
Jinsen Arsenaal (in Korea)
Kokura Arsenaal
Mukden Arsenaal
Nagoya Arsenaal
National Denki
Tokyo Arsenaal
Toyoda Jidoshoki Seisakusho

Foto's :

Detail van de rechterzijde van het handvat. De stempel van het
Tokyo Arsenaal is duidelijk zichtbaar (4 kanonskogels).
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be