M1895 "Steyr-Mannlicher"

Technische details :

Totale lengte : 358 mm
Lengte lemmet : 247 mm
Doorsnede loopring : 15 mm

Bedoeld voor gebruik op : M1895 "Steyr-Mannlicher", M1895 "Steyr-Mannlicher" Karabiner

Algemene info :

Het immense Oostenrijk-Hongaarse leger was uitgerust met het Steyr-Mannlicher M1895 geweer en voorzien van deze korte, en daardoor praktische, bajonet. Wat opvalt is het “omgekeerd” geplaatste lemmet; wanneer de bajonet op het geweer staat ligt de snede aan de bovenkant. Hierdoor zouden er efficiëntere wonden aangebracht kunnen worden om er meer kracht uitgeoefend kan worden bij het optillen van het geweer dan bij het naar beneden duwen.

Er bestaan 4 varianten op de M95 bajonet waarvan die zonder korn en pareerstang het meeste voorkomt, er zijn dan ook miljoenen exemplaren van gemaakt. De versie met de kleine uitstulping op de loopring, een korn, diende als hulp bij het mikken wanneer de bajonet op de karabijn geplaatst was. De voor onderofficieren bedoelde bajonetten hadden een haak ter hoogte van de pareerstang en een ring aan de pommel. De haak was niet bedoeld om de een bajonetaanval te pareren maar diende, net als de ring aan de pommel, voor het bevestigen van de troddel.
Een laatste variant combineert de Hilfskorn met de pareerstang en ring aan de pommel.

Ook Ernst Busch in het Duitse Solingen heeft M1895 bajonetten gemaakt. De reden van deze productie is niet met zekerheid te bepalen. Een mogelijke verklaring is een hulpactie om het Oostenrijks-Hongaarse leger bij te springen in de productie van wapens. Een andere optie is dat deze Duitse M1895 bajonetten bedoeld waren voor Duitse soldaten die aan het Oostfront gingen vechten. Die troepen werden toegevoegd aan Oostenrijks-Hongaarse eenheden en, om de bevoorrading te vergemakkelijken, uitgerust met de Oostenrijkse M1895 Steyr-Mannlicher.

Bekende producenten :

FGGY, (Femaru-Fegyver és Gépgyar), Boedapest (herkenbaar aan de hoekigere bloedgeul)
OEWG, Österreichische Waffenfabrik Gesellschaft, Steyr
Ernst Busch, Solingen

Foto's :


M1895 met 2 rivetten door het dwarsstuk, gemaakt door FGGY.


Door Steyr gemaakte M1895 voor niet-bevelvoerende officieren, herkenbaar aan de pareerstang en het oog in de pommel (voor een troddel).
 
 


1895 met hulpkorn voor gebruik op de karabijn.


Vergelijking tussen een M1895 met en zonder hulpkorn.
 
 

 

© www.bajonet.be