M1917 Ersatz

Technische details :

Totale lengte : 400 mm
Lengte lemmet : 247.6 mm
Doorsnede loopring : 15 mm

Bedoeld voor gebruik op :

Algemene info :

Oostenrijk-Hongarije vormde samen met Duitsland en Italië (tot 1915) de Centrale Mogendheden. Aan beide zijden werden ze ingesloten door Frankrijk en Rusland, landen die in tijd van oorlog partij voor elkaar zouden kiezen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dus onmogelijk om grondstoffen over land te importeren, ook de toegang tot de zeeën werd afgesneden door de Britse marine.

Voor het maken van wapens en uitrusting was Oostenrijk-Hongarije, net als Duitsland, toegewezen op de eigen reserves. Zo komt het dat ook in die grootmacht erg vereenvoudigde en goedkoop te fabriceren “Notbajonette” ontwikkeld werden. Waar de Duitse exemplaren nog bestonden uit afzonderlijke delen; een lemmet, een pareerstang en een handvat met eventuele afzonderlijke grepen, was de Oostenrijks-Hongaarse versie niet meer dan een gedraaid en geslepen ijzeren plaatje voorzien van een vergrendelingsmechanisme.

Het intrigerende ontwerp zorgt ervoor dat er vele liefhebbers verzamelaars zijn en de prijzen lopen snel hoog op. Door de eenvoud van de constructie is het echter ook een eenvoudig na te maken bajonet en in de loop der jaren zijn er verschillende op grote schaal geproduceerde kopieën opgedoken. Soms zijn die met "INDIA" gestempeld maar meestal is het een pak moeilijker om origineel van namaak te onderscheiden!

Bekende producenten :

 

Foto's :

 
 
 
 

 

© www.bajonet.be