M1891 "Mosin-Nagant"

Technische details :

Totale lengte : 501 mm
Lengte lemmet : 448 mm
Doorsnede loopring : 15 mm

Bedoeld voor gebruik op :

Algemene info :

De M1891 bajonetten van het eerste type hadden een ring die over de korn (het mikpunt vooraan de loop) van het M1891 Mosin-Nagant geweer geschoven diende te worden. Door de bajonet dan te draaien vergrendelde deze zich rond de korn van de Mosin-Nagant. Dit bleef zo tot de Russische Revolutie in 1917 en de daaropvolgende wapenstilstand met Duitsland.

Duitsland en Oostenrijk-Hongarije namen vaak duizenden Russische soldaten krijgsgevangen en herbruikten hun wapens als noodoplossing ter bewapening van hun eigen troepen. Omdat Rusland de bajonetten zonder schedes produceerde (het was de bedoeling dat ze continu op het geweer bleven) ontwikkelden de Duitsers en Oostenrijk-Hongaren zelf schedes voor de buitgemaakte M1891. Ook Finland produceerde schedes voor deze bajonet.

Een nadeel aan deze bajonet is het ontbreken van een snijvlak. Toch was de M1891 geen slecht ontwerp; ze was licht en makkelijk te transporteren wanneer ze omgekeerd op het geweer geplaatst werd. De punt kon ook als schroevendraaier gebruikt worden. In 1930 ontwikkelde men een 2de variant, de M1891/30 die door middel van een drukknop met veer vergrendeld werd.

Bekende producenten :

Chatterault
Ishevsk
Tula
Sestroretsk
Westinghouse
Remington

Foto's :

Detailbeeld van het vergrendelingsmechanisme met ring.
 
 
 
 

 

© www.bajonet.be