M1892 "Krag-Jorgesen"

Technische details :

Totale lengte : 413 mm
Lengte lemmet : 295 mm
Doorsnede loopring : 15.1 mm

Bedoeld voor gebruik op : 1892 "Krag-Jorgesen", 1898 "Krag-Jorgesen"

Algemene info :

Voor deze bajonet stond de Zwitserse Schmidt-Rubin model 1889 model. Zowel de vorm van het lemmet als dat van het handvat zijn erg gelijkend, enkel de uitstulping in de bloedgeul die bij de Zwitserse M1889 aanwezig is, ontbreekt bij de M1892 Krag bajonet.

Het geweer waarvoor deze bajonet bedoeld was, de Krag Jørgesen, was het eerste grendelgeweer dat door het Amerikaanse leger in gebruik genomen werd. 6 jaren na zijn invoering werd de Krag voor het eerst gebruikt in een belangrijk conflict, de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898. Dat was de eerste oorlog waarin de Verenigde Staten door oorlog invloed op andere naties begon uit te oefenen.

De M1892 Krag werd gemaakt uit zeer goede materialen en het vakmanschap waarmee ze gemaakt werden zorgden voor een kwalitatief hoogstaande bajonet. Ook de schede, die in 2 types vervaardigd werd, is van hoge kwaliteit. De bevestigingshaak op de schede liet een rotatie van 360° toe, hetgeen op weerstand stuitte omdat de bajonet daardoor uit de schede zou kunnen vallen, maar door een bladveer binnenin de schede werd dat uitvallen verhinderd.

Bekende producenten :

Springfield Armoury

Foto's :

 
Handvat met op het lemmet de stempel die het jaar van ingebruikname, 1903, aangeeft.  
 
 

 

© www.bajonet.be