VZ24

Technische details :

Totale lengte : 431.8 mm
Lengte lemmet : 298 mm
Doorsnede loopring : 14.9 mm

Bedoeld voor gebruik op : VZ23

Algemene info :

Net als de Oostenrijks-Hongaarse M1895 heeft de VZ24 een lemmet waarbij de snede naar boven staat. Hoewel deze bajonet reeds lang en overal opduikt is er geen massa informatie over bekend. Met zekerheid kan gezegd worden dat honderdduizenden exemplaren van deze bajonet door het Duitse leger gebruikt zijn. Na de inval in Tsjechoslovakije tijdens de Tweede Wereldoorlog, stootten de Duitse troepen op enorme voorraden van de VZ24 geweren en bijhorende bajonetten. Bij vele van die bajonetten werd de loopring afgeslepen zodat ze op de Duitse Mauser-karabijnen geplaatst kon worden. Er bestaat ook een variant die tijdens de Duitse bezetting van Tsjechoslovakije zonder loopring geproduceerd werd.

Na de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende ontwapening van het Duitse Rijk, kwamen de bajonetten opnieuw in omloop en werden door verschillende landen (Turkije, Roemenië, Ethiopië, Peru,... ) officiëel in dienst genomen. Vaak werden ze na hun militaire carriere opgekocht door handelaars in legermaterialen die ze dan terug opkalefaterden door het opnieuw polieren, blauwen, fosfateren of zandstralen van de lemmeten.

Bekende producenten :

CSZ, Ceskoslovenska Statni Zbrojovka, Brno (Tsjechische Staatsarsenaal)

Foto's :

.VZ24 die door het Duitse leger in gebruik genomen werd. Opvallend is de afwezigheid van de loopring. (Coll. S. Wouters)
 
Detail van de typisch Duitse stempel op een Duitse VZ24. (Coll. S. Wouters)   Waffenamt Stempel op de schede. (Coll. S. Wouters)
 
 

 

© www.bajonet.be