M1896 "Mauser"

Technische details :

Totale lengte : 320 mm
Lengte lemmet : 209 mm
Doorsnede loopring : 15.25 mm

Bedoeld voor gebruik op : M1896 "Mauser" geweer en karabijn

Algemene info :

Deze bajonet is een buitenbeentje wanneer we de vergelijking maken met de bajonetten van ander landen uit hetzelfde tijdperk. We vinden op de M1896 een kort, tweezijdig geslepen lemmet met een dunne bloedgeul. Die geringe lengte en de vorm van het lemmet maken er een handig gebruiksmes van. Het grootste verschil met andere bajonetten situeert zich ter hoogte van het handvat. Hier geen geribde houten grepen met een drukknop in de pommel. Het handvat van de M1896 bestaat uit één hol stuk gegoten staal met achteraan een vertikaal geplaatst vergrendelingsmechanisme.

Dat mechanisme is het enige minder gelukkig gekozen onderdeel van deze Zweedse bajonet. Het van het geweer afnemen van de bajonet gebeurde door het naar buiten trekken van de vergrendelingsknop. Die handeling is relatief gemakkelijk uit te voeren met de blote hand maar wanneer men handschoenen droeg was het al heel wat minder handig. Aangezien de temperaturen in Zweden nu nog gedurende tussen de 75 en 180 dagen per jaar (afhankelijk van de plaats) onder het vriespunt liggen was het toch iets waar men rekening mee had moeten houden.

Bekende producenten :

C, Carl Gustavs Gevärsfaktori, Eskilstuna
EAB, Anton Berg, Eskilstuna
EJAB, Eskilstuna Jernolegets Aktion Bolaget, Eskilstuna

Foto's :

Op dit beeld van de rechterzijde zien we bovenaan het knopje waarmee het vergrendelen/ontgrendelen gebeurde.
 
In tegenstelling tot het spiegelgepolijste lemmet is het handvat mat geblauwd.   Het ankertje tussen de "EJ" en "AB" staat niet noodzakelijk voor gebruik in de marine.
 
 

 

© www.bajonet.be