Seitengewehr 15 "Gottscho"

Technische details :

Totale lengte : 497 mm
Lengte lemmet : 363.5 mm
Doorsnede loopring : / mm

Bedoeld voor gebruik op : Gewehr 98, Karabiner 98

Algemene info :

Deze, door de industrieel dokter Lucian Gottscho, ontworpen bajonet is de minst typisch Duitse bajonet van de in het Duitse leger gedragen bajonetten. Gottscho had dit ontwerp voorgesteld bij de ontwikkeling van de S14 maar het werd toen niet geselecteerd. In 1915, toen het Duitse leger tot het uiterste diende te gaan om zijn leger te bewapenen, haalde dr. Gottscho zijn plannen opnieuw tevoorschijn en ging een contract aan voor de productie van een beperkt aantal van deze bajonetten. De gewone versie is zeldzaam, die met zaagrug extreem zelden.

Aangezien Gottscho geen machines had voor een eigen productie ging hij contracten aan met onderaannemers. Die fabriceerden de verschillende onderdelen die door de werknemers van Gottscho dan geassembleerd werden.

De typische stempel die zich op het lemmet van een S15 bevindt is de zogenaamde “Gottscho-peer”. Naast die stempel bevinden zich ook de initialen van de eigenlijke producent van het lemmet.

Het handvat bestaat uit een on-Duitse pommel met een greep uit 1 stuk hout. Daar waar andere Duitse handvaten van boven tot onder van groeven voorzien waren, was bij de S15 enkel het onderste gedeelte gegroefd.

Bekende producenten :

KS (afkorting onbekend)
S (afkorting onbekend

Foto's :

 
Detailbeeld van de Gottscho-Birne (Gottscho-peer) en de "KS" stempel van de fabrikant van het lemmet.   De afnamestempel op de rug van het lemmet.
 
 

 

© www.bajonet.be