No. 7

Technische details :

Totale lengte : 311.15 mm
Lengte lemmet : 200 mm
Doorsnede loopring : 22.4 mm

Bedoeld voor gebruik op : No. 4, Sten SMG

Algemene info :

Deze bajonet, aanvankelijk ontwikkeld voor de Sten, onderscheidt zich door de manier van vergrendelen op het geweer. Hiervoor dient de pommel 180 graden gedraaid te worden zodat die over de loop van de Sten of de SMLE No. 4 geschoven kan worden en dan vast klikt. Door dit systeem valt de No. 7 onder de categorie van de hulsbajonetten.
Wanneer de No. 7 op de SMLE No. 4 geplaatst wordt, komt enkel de pommel in contact met het geweer. De loopring van de bajonet staat dan een aantal centimeters voor de loopmonding.

Er werden ongeveer 300 000 stuks gemaakt waarvan het grootste aantal door de R.O.F. (Royal Ordnance Factory). De productie was betrekkelijk duurder dan de No. 4 « Spike » maar daartegenover staat enorme vooruitgang qua functionaliteit.

Het lemmet is voorzien van een zogenaamde Bowie-tip, een punt die bovenaan in een typische vorm geslepen is. Het handvat bestaat uit Paxolin, een kunststof die bestaat uit papier of linnen dat gedrenkt werd in een soort hars. Dit is een erg licht materiaal dat vandaag de dag onder andere gebruikt wordt bij het bouwen van modelvliegtuigjes.

Bekende producenten :

BSA, Birmingham Small Arms Trade Association, Birmingham
Elkington & Co, Birmingham
P, Royal Ordnance Factory, Poole
Wilkinson Sword Company

Foto's :

 
 
 
 

 

© www.bajonet.be